Geslaagde lezing: Human Rights Violations In Israeli Prisons

Geslaagde lezing: Human Rights Violations In Israeli Prisons

Maandagavond 20 september organiseerde Utrecht voor Palestina (U4P) een lezing over Palestijnse gevangenen en de strijd voor mensenrechten in Israël. Sahar Francis, directeur van ‘Addameer Prisoner Support and Human Rights Association’ en Ishai Menuchin, directeur van ‘The Public Committee Against Torture in Israel’ (PCATI) gingen in op allerlei aspecten van gevangenen in Israëlische gevangenissen.

De volle zaal luisterde naar twee korte toelichtingen van de inleiders op hun werk waarna er vragen konden worden gesteld aan beide experts. Hiervan werd ruim gebruikgemaakt door het publiek, dat voor een deel bestond uit internationale studenten.

Sinds de bezetting van Palestijns gebied in 1967 zijn 650.000 Palestijnen soms kort, maar meestal lange tijd vastgezet door Israël. Op dit moment worden 7500 Palestijnen als politieke gevangenen door Israël gevangen gehouden, waaronder 344 kinderen en 115 vrouwen.
In de gevangenissen komen veel martelpraktijken en andere misstanden voor. De juridische posities van Israëliërs en Palestijnen verschillen. Zo geldt voor Palestijnen vanaf 16 jaar het volwassenenrecht, voor Israëliërs vanaf 18 jaar. Palestijnen mogen veel langer zonder aanklacht worden vastgezet. Ook zitten Palestijnen gevangen onder “administratief arrest”, dat wil zeggen dat ze vastzitten zonder enige vorm van aanklacht of vooruitzicht op een rechtszaak. Het contact van Palestijnse politieke gevangenen met advocaten wordt bemoeilijkt of botweg geweigerd.

De organisaties van de sprekers proberen met de gevangenen in contact te komen en deze te ondersteunen bij klachten en met hun procedures. Ze stellen de misstanden aan de kaak.

Het wordt de mensenrechtenorganisaties in Israël momenteel op alle manieren moeilijk gemaakt. Zo worden ze als politieke organisaties bestempeld, zodat ze belasting over hun inkomsten moeten betalen. Voor zionistische actiegroepen geldt dat niet. Die worden door de overheid gestimuleerd kritische organisaties te bestrijden. De huidige rechtse regering heeft verschillende wetten in voorbereiding om het functioneren van mensenrechtenactivisten nog meer te belemmeren.

De sprekers riepen de aanwezigen op om mee te helpen de situatie te verbeteren: ‘wie van deze misstanden weet, maar niets doet, is medeschuldig’. Ze riepen de aanwezigen op om bij hun eigen regering te protesteren tegen het schenden van het internationaal recht. de rechten van de Mens en het verdrag tegen marteling.

Ook werd de aandacht gevestigd op de Olijfboomcampagne en kon de petitie voor het burgerinitiatief Sloop de Muur getekend worden.

This entry was posted in Lezingen. Bookmark the permalink.

Comments are closed.