Zondag 24 november: Tweede Palestijnse Filmdag Hilversum

Zondag 24 november:
Tweede Palestijnse Filmdag Hilversum

logo Tweede Palestijnse Filmdag Hilversum

Alweer de tweede Palestijnse Filmdag Hilversum. Een programma tjokvol aangrijpende, ontroerende, informatieve en mooie films! Scroll naar helemaal onderaan om meer te weten te komen over de programma-onderdelen.

PROGRAMMA

12.00 uur
Zaal 1 “The iron wall”
spreker: Alfred Feberwee van EAJG
Zaal 2 “De omslag”
Q&A Jacqueline de Bruijn

14.00 uur
Zaal 1 “De bruid van Galilea” en “The sons of Eilaboun”
Q&A Hisham Zreiq
Zaal 2 “Thank God it is Friday” en “Nowhere left to go”
Q&A Angela Godfrey-Goldstein, Jameel Alhamadin en Sulaiman Abu Dahouk

16.00 uur
Zaal 1 “Private” van Saverio Constanzo
Zaal 2
1) Docu: Het spel
2) Gedicht “I’m a Palestinian woman” door Rafeef Ziadah
3) Docu: “Before you is the sea” met kort napraatje met Hisham Zreiq
4) Concert Nizar Rohana

Palestijns buffet

AVONDPROGRAMMA

19.30 uur
Zaal 1 “Gate Keepers” van Dror Moreh
Zaal 2 “Inch’Allah” van Anais B. Lavallette
Spreker: Anja Meulenbelt voor bezoekers van beide zalen

Zondag 24 november 2013
Filmtheater Hilversum
Herenplein 5
1211 DR Hilversum
Telefoon: (035) 623 5466
E-mailadres

‘THE IRON WALL’ door MOHAMMED ALATAR
(2006, ned.ondertiteling)
Deze indrukwekkende actuele documentaire geeft inzichtelijk beeld van de geschiedenis van de bezetting van de West Bank en Gaza, vanaf ’67, van de bouw van de muur en de impact daarvan op het leven van Palestijnen.
Aansluitend: Alfred Feberwee, secretaris van Een Ander Joods Geluid. Hij vertelt over activiteiten van zijn organisatie en gaat desgewenst in op vragen van bezoekers over The Iron Wall.

‘DE OMSLAG’ van JACQUELINE DE BRUYN
(2013, nederlands gesproken)
Documentaire waarin 4 oude joodse mensen vertellen over hun beweegredenen om nu te kiezen voor de Palestijnen. Ervaringen in Auschwitz en jappenkampen worden meestal gebruikt om de standpunten van de Israëlische regering te steunen. Voor deze vier mensen (o.a. Hajo Meyer) hebben deze ervaringen juist gezorgd voor een omslag in hun denken over de relatie Israël en Palestina.
Aansluitend: Q&A met filmmaakster Jacqueline de Bruyn.

‘BRUID VAN GALILEA’ van BASEL TANNOUS
(ondertiteling onbekend)
Na een bombardement tijdens de Nakba (1948) belandt de Palestijnse vrouw Fatma in een rolstoel, stuurt haar verloofde weg en bewaart haar trouwjurk. De Israëlische piloot, later vredesactivist, meldt zich jaren later bij haar.

Aansluitend:
‘THE SONS OF EILABOUN’ van HISHAM ZREIQ
(2013, Engels ondertiteld)
Een korte versie van een film waarin dorpelingen , na 60 jaar verdringing van een collectief drama, hun verhaal vertellen over de moord op 18 mannen. Ook filmisch indrukwekkend.
Aansluitend: Q&A met de Palestijnse filmer Hisham Zreiq.

‘THANK GOD IT IS FRIDAY’ van JAN BEDDEGENOODS en NIELS IWENS
Documentaire over dagelijks leven in het Palestijns dorp Nabi Saleh, en in de aangrenzende , maar door de muur afgescheiden Israëlische nederzetting Halamish. In het ene dorp begint de wekelijkse demonstratie tegen de muur, in het andere gaat men zich voorbereiden op de sabbat. Ook de reacties bij het vertonen van de docu in beide dorpen, zijn gefilmd.

’NOWHERE LEFT TO GO’, producer ANGELA GODFREY-GOLDSTEIN ( 2013)
Ook actueel, interessante documentaire over het leven en de onmogelijke leefsituatie van JAHALIN BEDOEÏENEN. Gefilmd wordt hoe de bedoeïenen worden verjaagd en hoe ambtelijke ‘regelingen’ funktioneren, waardoor hen het leven onmogelijk wordt gemaakt.
Aansluitend: Q&A met Angela Godfrey-Goldstein, Sulaiman Abu Dahouk en Jameel Alhamadin. Angela is naast producer van de film, vredes-, milieu- en maatschappelijk activiste. Sulaiman en Jameel zijn beiden woordvoerders én leden van de Jahalin bedoeïenen.

‘PRIVATE’ van SAVERIO CONSTANZO
(2004 ned. ondertiteling)
Speelfilm, gebaseerd op waar gebeurd verhaal over een middle class Palestijnse familie. Ze worden gedwongen hun huis af te staan voor bewoning door Israëlische soldaten.

‘HET SPEL’ van TINUS KRAMER
(22 minuten)
Docu over een jeugdtheater in Gaza. Geeft zicht op verschil in levensomstandigheden in Gaza en de Westbank. Ook na uitnodiging door Cordaid aan de theatergroep om naar Nederland te komen, kregen ze geen toestemming Gaza te verlaten.
Aansluitend:

Gedicht ‘I’M A PALESTINIAN WOMAN’ van RAFEEF ZIADAH (10 minuten)
• ‘BEFORE YOU IS THE SEA’ HISHAM ZREIQ ( 15 minuten);
Een poëtische verfilming van een onmogelijke liefde in Palestina.
Q&A met Hisham Zreiq.
CONCERT door NIZAR ROHANA, prominent OUD-speler in de Palestijnse muzikale wereld. Geniet lokale en internationale bekendheid.

PALESTIJNS BUFFET
Dat wordt lekker!

The Gatekeepers poster

‘GATE KEEPERS’ van DROR MOREH
(90 minuten, ned. ondertiteling)
Documentaire, met unieke archiefbeelden, waarin 6 voormalige hoofden van de Israëlische Binnenlandse Veiligheidsdienst SHIN BET, reflecteren op eigen handelen en het toenmalige veiligheidsbeleid van Israël in hun “war on terror”. Een van hen vergelijkt de bezetting van de Palestijnse gebieden met de Duitse bezetting. Een andere concludeert: “je kunt de slag winnen, maar zult de oorlog verliezen’.

‘INSCH’ALLAH’ van ANAIS BARBEON LAVALLETTE
(100 minuten)
Speelfilm/docu, over vrouwelijke arts. Zij woont in Jeruzalem en werkt in Ramallah in de West Bank. Ze raakt verscheurd tussen die twee werelden, verbeeld in de wereld van haar Israëlische buurvrouw/soldaat en haar Palestijnse zwangere patiënte. Ze moet wel kiezen.
Aansluitend voor alle bezoekers van beide films:
ANJA MEULENBELT, oud senator van de Eerste Kamer, therapeut/medewerker bij Kifaia in Gaza en schrijfster. Zij vertelt over huidige situatie in Gaza en de West Bank en kan bevraagd worden op een van de getoonde films.

Napraten met een drankje

This entry was posted in Een Ander Joods Geluid, Festival, Film, Hilversum, Lezingen, Midden Oosten, Optreden, Palestina, U4P, Utrecht, Utrecht 4 Palestina, Utrecht 4 Palestine, Utrecht for Palestina, Utrecht for Palestine. Bookmark the permalink.

Comments are closed.