Woensdag 15 februari: Gandhi in Palestina

Woensdag 15 februari: Gandhi in Palestina

Palestijnse vrouwen vertellen over geweldloos verzet

Op woensdag 15 februari komen twee Palestijnse vrouwen vertellen over hun geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetter. Manal en Narriman Tamimi, twee vrouwelijke activisten uit het Palestijnse dorp Nabi Saleh, vertellen hoe zij te maken hebben met hevige Israëlische repressie tegen hun geweldloze demonstraties. En ook hoe zij internationale bekendheid en steun kregen en op dit moment aanmoedigingen ontvangen vanuit de hele wereld.

Manal Tamimi (links) and Narriman Tamimi (rechts)

Manal Tamimi (links) and Narriman Tamimi (rechts)

Er wordt weleens gezegd dat er een Gandhi zal moeten opstaan in Palestina, die op geweldloze wijze tegen de Israëlische bezetting in opstand komt. In werkelijkheid zijn er al zulke Gandhi’s in Palestina. Manal en Narriman zijn twee activisten die volstrekte geweldloosheid in praktijk brengen. Dat gaat gepaard met veel geweld van het Israëlische leger, dat reageert met traangas, (rubberen) kogels, skunk-water, pepperspray en stun grenades. Op 9 december, kwam als gevolg van dit geweld Mustafa Tamimi (28) om het leven nadat hij op minder dan 2 meter afstand op zijn hoofd was beschoten met een traangasgranaat. Huizen van activisten worden gesloopt en enorme gevangenisstraffen worden uitgedeeld. Narriman’s echtgenoot is onlangs veroordeeld tot 18 maanden Israëlische cel wegens deelname aan geweldloos verzet.

Deze twee vrouwen wagen hun leven voor een betere toekomst voor hun kinderen. Wat zij daarbij tegenkomen en meemaken zullen ze op 15 februari vertellen. Het zijn echte rasvertellers, die u bij hun verhaal helemaal meenemen in de gespannen situatie in hun dorp, dat vlak bij Ramallah ligt.

In februari reizen zij door Italië en Nederland om hun verhaal te vertellen: het leven onder de nu al 45 jaar durende bezetting, de bijbehorende uitzichtloosheid, armoe en het gebrek aan menselijke basisbehoefte, zoals water, medische behandeling en grip op hun eigen leven.

De vrouwen spreken uitstekend Engels. De voertaal op de avond zal Engels zijn.
Meer informatie is te vinden op website Nabi Saleh Solidarity
De avond wordt georganiseerd door GroenLinks en SP.

Datum
Woensdag 15 februari 2012
Inloop
19.30 uur
Tijd
20 uur-22 uur
Plaats
EMMA
Cremerstraat 245/247
Utrecht
Voor routebeschrijving zie website centrum Emma

Toegang gratis, voertaal Engels.


This entry was posted in Apartheidsmuur, Bijeenkomst, Groen Links, Lezingen, Midden Oosten, SP, U4P, Utrecht 4 Palestina, Utrecht 4 Palestine, Utrecht for Palestina, Utrecht for Palestine. Bookmark the permalink.

Comments are closed.