Apartheidsmuur doet Utrecht aan

Apartheidsmuur doet Utrecht aan

In het kader van de achtste internationale actieweek tegen de Israelische Apartheidsmuur/Veiligheidsmuur trekt tussen 9 en 16 november een Muurkaravaan door het land om in 28 verschillende plaatsen aandacht te vestigen op het effect van de Israëlische Muur op de Palestijnse bevolking. In Utrecht werd de Muurkaravaan ontvangen door de lokale actiegroep : “Utrecht voor Palestina”. Op de Stadhuisbrug voerden zij een theatraal stilleven op. Dit tableaux vivant beeldde de gevolgen van de Muur en de checkpoints voor de Palestijnen uit.

Bij aankomst van de Muur Karavaan in Utrecht stortregent het. Wij staan ons dan om te kleden op een droge plek aan de Oude Gracht. Zodra het ophoudt met regenen, lopen zes bewapende soldaten, ieder een Palestijn voor zich uit duwend, richting de Stadhuisbrug. Daar wordt met de muur karavaan als decor een ‘tableau vivant’ neergezet door de vrijwilligers van Utrecht voor Palestina. Voorbijgangers kijken verbaasd naar het stilleven op de Stadhuisbrug. Middels korte teksten wordt duidelijk gemaakt dat de Israëlische Muur géén veiligheidsmuur is, maar een Apartheidsmuur die gebouwd is om Palestijns land te confisqueren en Palestijnen op te sluiten. De muur staat niet op de officiële grens tussen Israël en de Westbank, maar is grotendeels gebouwd op Palestijns grondgebied. Tienduizenden Palestijnen zijn op deze manier van hun landbouwgrond gescheiden geraakt. Hun grond en olijfboomgaarden liggen aan de andere kant van de muur, onbereikbaar en daardoor raken zij op den duur hun land kwijt. Israël maakt hierbij gebruik van een oude Ottomaanse wet die stelt dat land dat 3 jaar niet in gebruik is, aan de Staat vervalt. Deze boeren kunnen niet naar hun land en zullen daarom na 3 jaar hun grond kwijtraken. Door Israël geconfisqueerd.

Flashmob acteur

De muur scheidt niet alleen boeren van hun grond, maar staat ook tussen Palestijnse dorpen in waardoor familieleden en vrienden elkaar niet meer kunnen bezoeken. Tientallen dorpen zijn klem komen te liggen tussen de officiële grens met Israël en de muur, zij hebben hierdoor nauwelijks toegang tot scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen.

Op 9 juli 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de Muur in strijd is met het internationaal recht, evenals de nederzettingen. Verder stelde het dat “alle naties verplicht zijn de illegale situatie die door de bouw van de muur is ontstaan niet te erkennen en geen hulp of assistentie te verlenen die deze situatie in stand houdt.”

Middels een Burgerinitiatief willen wij de Tweede Kamer dwingen om te praten over sancties tegen Israël. Hiertoe kan een handtekening geplaatst worden via www.sloopdemuur.nl Dit kan nog tot 15 december 2010.

Youtube: Flashmob ‘Israeli Apartheid Wall’

This entry was posted in Actie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.