Benefiet voor Gaza

Geslaagde Benefiet voor Gaza!

Een verloting, hapjes, bijzondere muzikale acts, gastsprekers… Het was een bijzondere middag met vrijwillige bijdragen van veel mensen. En een mooie opbrengst voor de mensen in Gaza! Al het geld dat werd ingezameld zal besteed worden aan hulpgoederen, waaronder medicijnen en schoolmaterialen.

Op zondag 15 mei werd in Utrecht de Nakba herdacht tijdens een bijeenkomst die ook bedoeld was om geld in te zamelen voor de Gaza vloot. De middag begon met de vertoning van de nieuw film Gaza-Strophe van Khérdine Mabrouk. Deze film toont beelden van de vernietiging die plaatsvond toen Israël in december 2008 en januari 2009 de Gazastrook binnenviel. Vanwege de blokkade kan tot de dag van vandaag niet aan wederopbouw worden begonnen. Bouwmateriaal komt de strook niet binnen.De Palestijnse muzikant Nizar Rohana speelde daarna een aantal prachtige composities op zijn ‘oud’. Anne de Jong, deelneemster aan de vorige Gaza Flotilla in 2010, vertelde over haar ervaringen op de boot en hoe zij het geweldloze verzet ziet als een legitieme manier om de blokkade te doorbreken. Anne benadrukte dat de vloot steun heeft van veel joodse mensen over de hele wereld alsook van Israëlis die zich inzetten voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen. Anne heeft haar Phd onderzoek gedaan naar gezamenlijk geweldloos verzet van Israëlis en Palestijnen.

De uit Gaza afkomstige Hanine schetste ons hoe zij afkomstig is van een familie uit Jaffa, die in 1948 moest vluchten en zo in het grootste vluchtelingenkamp van Gaza terecht kwam. Zij heeft nog steeds de sleutel van het huis van haar grootouders in haar bezit. Vanaf het dak van de huizen in het noorden van de Gazastrook wezen haar grootouders regelmatig in de richting van het ten noorden van de strook gelegen Jaffa. “Daar kom je vandaan”, een half uurtje met de bus…
In de Gazastrook is gebrek aan veel dingen. “We zijn heel creatief geworden om daarmee om te gaan,” vertelt Hanine. Maar feit is dat Israël bepaalt wat er in en uit de Gazastrook komt en dat de vrachtwagens die er wel in mogen, lang niet alles bevatten wat nodig is. Zo is er veel gebrek aan medicijnen, medische hulpmiddelen, brillen, maar ook boeken en papier.

Daarom werd er deze middag geld ingezameld. Middels de verkoop van zelfgemaakt hapjes, een loterij en een veiling werd een mooi bedrag van 1065 euro opgehaald. Al het geld dat werd ingezameld zal besteed worden aan hulpgoederen, waaronder medicijnen en schoolmaterialen.

De dag werd afgesloten met een akoestisch optreden van DocJazz die speciaal een nummer over de kinderen van Gaza en over de Gazavloot ten gehore bracht.


This entry was posted in Benefiet, Gaza, Midden Oosten and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.